Menu Sluiten

Hoe de seizoenen van invloed zijn op relaties

‘Jongens: je zoekt ze in de zomer om de winter mee door te komen’, schreven we vroeger in elkaars school agenda. Maar is dat waar? Nu de lente is begonnen is dit een mooie gelegenheid om eens te kijken hoe de seizoenen van invloed zijn op relaties. Let op: Stier, Tweelingen, Kreeft, Leeuw en Maagd!

Een paar jaar terug liet Facebook de Data Scientists een onderzoek doen onder hun gebruikers. En wat kwam daar nou uit: lente, zomer, herfst en winter hebben niet alleen invloed op de natuur maar ook op de liefde! Ze zagen bijvoorbeeld dat er in december meer mensen een relatie gestart waren dan dat ze er een beëindigden. Deze cijfers zullen niet helemaal waterdicht zijn. Je pakt toch niet gelijk je telefoon om je status aan te passen? Of doe jij dat wel? Als je deze al op openbaar hebt staan. Nou is december ook bij uitstek de maand om een relatie te beëindigen. Denk aan ruzies hoe je de feestdagen wilt door brengen (‘’Nee, ik wil niet weer naar jouw familie’’ etc.) dus zo’n stijging in de winter is best opmerkelijk.

In welke maanden komen mensen nou samen?
De onderzoekers berekenden het gemiddelde van elke maand en vergeleken dit met het totale jaargemiddelde. Daar kwam het volgende uit: ben je onder de 25 jaar, tussen de 25 en 44 jaar of 45 jaar en ouder? Dan zijn de zomermaanden juist slecht nieuws voor jou. Mei tot en met augustus scoren duidelijk lager dan in de andere maanden van het jaar. Red alert dus voor Stier, Tweelingen, Kreeft, Leeuw en Maagd! Deze sterrenbeelden lopen een grotere kans om rond hun verjaardag met een gebroken hart te zitten dan de andere tekens! Nou ben ik zelf een Tweelingen en heb ik eens bekeken wanneer mijn relaties doorgaans starten en eindigen. Bij de start waren winter, zomer en herfst vertegenwoordigd met een nadruk op de maand juli. En bij het beëindigen dezelfde 3 seizoenen! Maar goed, misschien is bij jou de lente wel het topseizoen. Laat maar weten!

Volgens de Data Scientists strandden veel relaties vlak voor Valentijnsdag (‘’Moet ik voor hem nou echt een cadeau gaan kopen?’’) Maar voor een beginnende relatie is deze dag juist helemaal goed: op 14 februari troffen onderzoekers Gorham en Fiore maar liefst 49% meer nieuwe relaties dan break-ups aan en de dag erna nog eens 22% meer. Een Valentijnskaart of App-je sturen heeft dus nog steeds effect! Tenminste als je onder de 25 jaar bent. Die groep scoort dan het hoogst. Jezelf cadeau geven met een grote rode strik erom werkt blijkbaar ook! De onderzoekers troffen op kerstavond 28% meer relaties op Facebook aan en op 1e Kerstdag zelfs 34% meer.

De op vier na grootste dag voor een toename van relaties kun je niet echt serieus nemen……. Het is namelijk 1 april, met 20% meer relatie-initiaties. Dat blijkt uit de gegevens van 2 april: het is de meest extreme dag van het jaar, maar dan in negatieve zin: 11% meer break-ups dan nieuwe relaties. Had je je familie mooi voor de gek gehouden! De top-maanden om bij elkaar te komen zijn dus: december en februari. Tenminste in de USA. Maar hoe zit dat eigenlijk bij jou?